Zgodovina kina v Sloveniji

Zgodovina kina, na slovenskem, sega v leto 1947, ko je bilo ustanovljeno Kinematografsko podjetje MLO Ljubljana za predvajanje filmov. Naprej so bile v Ljubljani samo tri kinodvorane. To je bil kino Matic, ki je bil na Kongresnem trgu, kino Tivoli in kino Sloga na Kolodvorski. Od leta 1953 dalje so pa v svojo mrežo vključili še vrsto drugih ljubljanskih kinodvoran. Naj naštejem je nekaj najbolj znanih in obiskanih kinov. To so bili: Vič, Mojca, Šiška, Mini Union, in tako dalje.
Nato je leta 1997 to podjetje postalo delniška družba in je s tem dobila tudi novega lastnika. Preden so odprli prvi kino center, ki se imenuje Kolosej so Ljubljanski kinematografi upravljali enajst kinodvoran v Ljubljani in okolici. Nato so prišli na vrsto več denacionalizacijskih postopkov, ki so morali zaradi njih zapreti več mestnih kinodvoran. Na žalost tako danes obratuje le še Kino klub Vič.

Kino na prostemV zgodovini je bil kino mnogo bolj priljubljen kot danes, kajti na televiziji ni bilo nikakršnih ameriških filmov. Kino je postajal vse bolj priljubljen do takrat, ko ga ni zamenjal domači kino, kajti v kinu je bilo včasih vsako leto več izbire kateri film si boste ogledali. Kino je za preživljanje prostega časa. Nekoliko manj pa se ljudje odločajo za obisk kinematografov predvsem tudi iz tega razloga, ker se danes lahko veliko oziroma skoraj vse filme dobi tudi prek spleta, kar pa seveda ni dovoljeno, saj so s tem kršene avtorske pravice izdelovalce filma in tako lahko dobimo tudi denarno kazen.

Comments are closed.