Zakaj izbrati Intel procesor in ne AMD?

V Sloveniji v glavnem prevladujeta dva proizvajalca procesorjev in sicer Intel in AMD. Odločitev med njima je izjemno težka, saj imata pogosto podobne karakteristike, a se vseeno razlikujeta v ceni. Manj zahtevnim uporabnikom do srednje zahtevnejšim svetujemo nakup različice Intel G4560. Pomembno je, da procesor gledamo kot del širše platforme, kjer se morajo posamezne komponente popolnoma ujemati. Pred nakupom se moramo tako pozanimati o sami kompatibilnosti posameznih enot, kjer mora pri izbiri pretehtati kompatibilnost enot in ne cena procesorja. V kolikor so enote kompatibilne tako z Intel, kot tudi AMD procesorjem, pa morate pobližje pogledati tudi specifikacije.

Cena je odvisna od zahtevnosti uporabnika

Nov Intel procesor je bolj cenovno dostopen od konkurentov. Za isto kvaliteto in zmogljivost, povečini prihranimo več deset evrov. Cena procesorja je seveda odvisna od samih zahtev uporabnika. Preprosti uporabnik, ki potrebuje računalnik zgolj za pisanje in gledanje filmov, se lahko zadovolji že z najcenejšo različico G3900. Malce bolj zahteven uporabnik pa si vsekakor mora privoščiti različico G4560 za 120 ali več evrov. Cena je vsekakor odvisna od samih zahtev uporabnika. Zahtevnejši, kot smo glede same ločljivosti in hitrosti delovanja, dražje bodo posamezne komponente.

Procesor za pisarniško rabo in preproste igre

Intel procesorZa pisarniško in domačo rabo je primeren tudi Intel procesor Celeron G3900, ki je na voljo že za 40 EUR. Ima nizko porabo, integrirano grafično ter zadovoljivo moč procesorja. Za relativno malo denarja, si lahko privoščite tudi nadgradnje na i3, i5 ali i7. Primeren je tudi za osnovna oblikovalska orodja, urejanja fotografij, gledanje filmov, igranje preprostih do srednje zahtevnih iger in podobno. Malce bolj zmogljiva različica je Intel procesor Pentium G4560, ki je namenjen srednje zahtevnemu in osnovnemu uporabniku. Bolj komplicirane in dovršene igre bodo dobro delovale na G4560. Slednji uspešno konkurira tudi dražjemu sorodniku I5, ki je na voljo za dodatnih 50 EUR več, a modela G4560 ne presega po zmogljivosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *