Zakaj amalgam podpira ZZZS, bele zalivke pa ne?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je ustanovljen zato, da varuje človeško zdravje, mar ni tako? Torej, zakaj je amalgam podprt z njihove strani bele plombe pa ne, pa čeprav vedno več strokovnjakov trdi, da amalgam, zaradi vsebnosti živega srebra, škoduje človeškemu zdravju. Torej, ZZZS bi moral v celoti plačati belo zalivko, ki ti jo v usta ustavi zobozdravnik in ne da v celoti plača tako imenovano črno plombo oz. amalgam. Namreč, ker je ta zavod namenjen za varovanje človeškega zdravja, bi moral tako tudi postopati, pa četudi to stane nekaj več denarja. Kaj je dražje od človeškega življenja?

AmalgamAmalgam oz. tako imenovane črne plombe so podprte s strani naše države, pa čeprav že vsi vedo, da so veliko bolj škodljive človeškemu zdravju kot bele plombe

To pa še ni vse! Namreč, saj sploh ne more biti drugače v naši državi, saj RSK za stomatologijo (Razširjeni strokovni kolegij za stomatologijo) v naši državi v tem momentu namreč sploh ne obstaja. Prejšnjemu je mandat potekel 26.11.2016 pa do danes 08.08.2017 sploh novi sploh še ni bil imenovan. Torej, kako naj sploh kdorkoli odloča ali naj bo plačljiv amalgam ali bela zalivka. Ja drži, lahko bi o tem odločali že pred leti, pa niso. Zakaj ne, ne vem! Dejstvo pa je, da danes sploh ni postavljena strokovna komisija, ki bi o tem lahko oz. morala odločati. Sam sem bil pred par dnevi pri svojem zobozdravniku – koncesionarju, ki mi je ob menjavi plombe prav tako svetoval, da naj raje dam v zob belo zalivko in ne amalgam. Seveda sem moral doplačati, če pa bi mi vstavil amalgam, pa bi bilo to brezplačno. Mi je pa tudi on rekel, da to zato, ker je amalgam škodljiv zame, bela zalivka pa ne. Absurd in še enkrat absurd. Kljub temu, da je bilo potrebno doplačati, sem se odločil, da amalgam v moja usta ne gre več, saj imam sam sebe veliko bolj rad, kot me ima moja država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *