Vse o vitaminih

Vitamini so dobili skupno ime za skupino biološko aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore vsakemu živemu organizmu, da ima pravilno vzpostavljeno ravnotežje. Teh spojin ne more sam organizem sintetizirati iz osnovnih hranil kot so: beljakovine, ogljikove hidrate ter maščobe, zato jih mora prejeti od zunaj. Zato moramo te učinkovite snovi, ki jih potrebuje naše telo, dobivati v dokončni obliki. Raznovrstne vitamine, proteine, beljakovine in druge dodatke tako pridobivamo s raznoliko zdravo prehrano, izogibati pa se moramo prej pripravljeni hrani (hitra hrana, prej pripravljene industrijske jedi, itd.)vitamini

Vitamini nastajajo predvsem v raznih rastlinah. Ljudje moramo torej dobiti te vitamine večinoma s kvalitetno prehrano, ki je sestavljena iz velikega deleža sadja in zelenjave, poskrbeti pa moramo tudi za vnos kakovostnih proteinov in ogljikovih hidratov. Nekateri vitamini nastajajo tudi v črevesju, kajti tam notri se te vitamini šele tvorijo. Še več o drugi športni prehrani med katere spadajo proteini lahko preberete na spletni strani (spletni trgovini) podjetja Pas.

Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah, med katere spadajo vitamini: A, D, E, K in na tiste vitamine, ki so topni v vodi med katere štejemo vitamine skupine B, C in H. Tako moramo tudi poskrbeti za vnos kvalitetnih maščob, saj le te omogočajo absorpcijo nekaterih pomembnih vitaminov. Uživanje maščob je torej pomembno, ker v maščobah topni vitamini za prehod iz črevesja v kri potrebujejo v zaužiti hrani tudi nekaj maščob. Kadar vitaminov zaužijemo preveč, se skladiščijo v maščevju in jetrih. Med vire visoko kakovostnih maščob spadajo vsa nerafinirana olja kot so laneno, kokosovo, oljčno, sezamovo, itd.

Comments are closed.