Vrste ogrevanja

Ogrevanje hiše in ostalih prostorov in stavb je nujno, še posebej v zimskih dneh, ko je zunaj kar precej mrzlo. Ogrevanje pa predstavlja tudi precejšen strošek za vsako gospodinjstvo, zato je ključno, da se znamo odločiti za pravo vrsto ogrevanja, ki bo kar se da najcenejša.

Električni grelecOgrevanje s toplotno črpalko ima najnižji strošek ogrevanja. Deluje tako, da v prvi fazi odvzame toploto iz okolice, ki se upari in nadaljuje pot skozi kompresor, kjer se zviša temperatura in tlak. Ta segreti zrak gre nato v sekundarni vir, ki segreje sanitarno vodo. Toplotna črpalka je tako najcenejši vir ogrevanja prav zaradi majhne porabe energije, le malo elektrike potrebujemo za delovanje kompresorja. Poleg nizke cene stroškov, pa je prednost toplotne črpalke tudi to, da ne onesnažuje okolja. Slaba stran toplotnih črpalk pa je glasnost kompresorja, vendar se ta težava z razvojem odpravlja.

Za ogrevanje lahko izkoriščamo tudi biomaso, ki so predstavljajo les, trave, energetske rastline in pa rastlinska olja. V veliko gospodinjstvih se uporablja prav ta način ogrevanja. Peč na polena namreč omogoča veliko boljši izkoristek izgorevanja. Prednosti pri tem ogrevanju so predvsem obnovljivi viri energije, zmanjša se obremenitev na okolje, saj se zmanjšujejo emisije ogljikovega in žveplovega dioksida. Ta način ogrevanja pa pripomore tudi k čiščenju gozdov in zagotavlja razvoj podeželja.

Ogrevanje na korilno olje je najbolj razširjeno, čeprav se cene kurilnega olja neprestano dvigujejo. Prednost je zanesljiva dobava energije, vendar pri tem zelo onesnažuje okolje, kar je velik minus.

Najdražji način ogrevanja predstavlja ogrevanje na elektriko. Za ogrevanje se velikokrat uporablja električni radiator, električni grelec ali pa talno električno ogrevanje. Električni grelci in kaloriferji so odlični za dodatno ogrevanje poleg, primarnega ogrevanja, uporabljajo pa se tudi v barih in lokalih. Električni radiatorji so zelo obstojni in jih lahko uporabljamo več let.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *