Varnostna razdalja je lahko življenjskega pomena

avtomagazin2Veliko ljudem se vedno nekam mudi, kar ni problem dokler se ne usedejo za volan avtomobila. Namreč, največ prometnih nesreč se pripeti zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, takoj na drugem mestu pa je varnostna razdalja. Neprilagojena hitrost ni nujno tudi prekoračena hitrost, ampak zgolj hitrost, ki ni prilagojena na trenutne razmere na cesti, kot je npr. gostota prometa, ki je vsakodnevni pojav, lahko je to tudi zmanjšana vidljivost, poledica, ozka cesta, ipd. Takoj naslednji razlog pa je varnostna razdalja, ki bi morala biti pri vožnji s 50 km/h za dolžino približno sedmih osebnih avtomobilov, pri vožnji 130 km/h pa za kar 19 osebnih avtomobilov.

 

Zakaj naj bo varnostna razdalja tako velika?

Se vam ne zdi logično, da je primerna varnostna razdalja 72 m pri hitrosti 130 km/h oz. približno za dolžino 19 osebnih avtomobilov? To je kar precej velika razdalja na pogled, mar ne? Če pa pri tem upoštevate še reakcijski čas, pa to sploh ni več tako velika varnostna razdalja, saj ko človeško oko zazna vozilo pred sabo in predno signal pošlje v možgane in ti nato na nogo, ki pritisne na zavoro, traja v povprečju 1 sekundo in nato predno vozilo začne zavirati še nadaljnjo sekundo, zato je prava varnostna razdalja 2 sekundi do vozila pred vašim vozilom. Hitreje kot gremo, večjo razdaljo prevozi naše vozilo v dveh sekundah.

Kako pa naj človek ve, koliko daleč se pride v dveh sekundah? Varnostna razdalja se določi prav enostavno, preprosto si izberete nepremikajoči se objekt ob cesti ter ko ste vzporedno z njim, začnete šteti enaindvajset, dvaindvajset in ko ti dve številki izgovorite do konca, sta dve sekundi mimo. Obvezno pa je potrebno ti dve številki izgovoriti pravilno slovensko, z vsemi črkami in ne v katerem koli slovenskem slengu, pri katerem se ne izgovori vseh črk. Če boste to upoštevali, bo varnostna razdalja med vašim vozilom in vozilom pred vami vedno dovolj velika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *