Toplotna izolacija preprečuje energetske izgube

Toplotna izolacija preprečuje velike energetske izgube. Te so izrazitejše ob nizkih temperatura, toplotna izolacija sodi med učinkovitejše ukrepe za preprečevanje energetskih izgub. Kurilna sezona v Sloveniji traja vsaj približno pol leta, na višje ležečih predelih pa tudi daljše obdobje.

Preprečimo metanje denarja skozi okno

StrehaStrošek ogrevanja na letni ravni ni zanemarljiv. Slaba toplotna izolacija pomeni praktično isto, kot bi metali denar skozi okno. Prostore ogrevamo, vendar temperatura zaradi slabe toplotne izolacije hitro izgubi svoj učinek. Na letni ravni se v Sloveniji ogreva od tisoč petsto do dva tisoč ur, dodatno se dvesto do tristo ur porabi za ogrevanje sanitarne vode. Med stroške se lahko šteje tudi pripravljenost, posebno v obdobjih temperaturnih nihanj. Teoretično je prvi dan kurilne sezone, ko je ob enaindvajseti uri tri dni zapored temperatura zraka zunaj dvanajst stopinj Celzija ali manj. Ko je tri dni zapored obratno enaka ali višja od dvanajst stopinj Celizija, pa se kurilna sezona zaključi. Kdor ima individualno ogrevanje, si lahko temperaturo po svoje prilagaja. Ter bodisi začne kurilno sezono tudi prej ali jo zaključi kasneje. Klimatskim in podnebnim razmeram se mora prilagajati tudi toplotna izolacija. Prilagajanje najbolj zgovorno prikazujejo starejše zgradbe. Strokovnjakom že izbrana toplotna izolacija oziroma način zaščite pred izgubo toplote pripoveduje o klimatskih in podnebnih razmerah na določenem območju.
Drugačna toplotna izolacija je idealna za suha, kot za vlaženja področja. Vendar so starejše zgradbe tudi pomembne za prikaz razvoja. Današnja toplotna izolacija je bolj dostopna ter ponuja več različnih možnosti. investitor ima možnost izbirati različne izolativne materiale, različne načine njihove vgradnje ter druge značilnosti. Pri izbiri je vsak nasvet dobrodošel, tako praktičen kot strokoven. V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati koeficient toplotne prehodnosti. Na podlagi koeficienta toplotne prehodnosti lahko tudi ugotovimo, da se toplotne izgube lahko brez izolacije dvignejo za večkratnik vrednosti. Manjše toplotne izgube nam preprečuje dobra toplotna izolacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *