Število dražiteljev na javni dražbi

Če nas je prepričala javna dražba in smo se odločili tej tudi pristopiti, se moramo na nek način tudi nanjo pripraviti. To ne pomeni kakšnega posebnega napora, pač pa, da si predhodno ogledamo predmet, katerega želimo in se seveda odločimo, koliko smo zanj pripravljeni odšteti. Na to bo vplivalo tudi stanje predmeta in seveda kakšne so naše finančne zmožnosti, saj če na dražbi zmagamo, predmet tudi moramo plačati. In zato je potrebno dobro premisliti, koliko želimo zanj odšteti. Do tega zneska seveda dražimo, ustavimo se torej lahko kadarkoli in predmet prepustimo drugim.

Koliko pa je pomembno, koliko dražiteljev je na dražbi? Če razmislimo kot laik in pomislimo, kako tovrstne stvari (prodaja in nakup) delujejo sicer, bomo ugotovili, da je dejansko popolnoma enako. Namreč, tudi v drugih trgovinah običajno obstaja določena zaloga in ko ta poide, morebiti več predmeta ne bo možno dobiti. Tudi javna dražba poteka tako. In običajno je le en predmet na voljo, ena nepremičnina verjetno ne bo enaka drugi, ipd. Zato, če nas kaj zanima, seveda upamo, da bo interesentov čim manj ali pa nič. Tako kot v običajnih trgovinah, med gnečo ljudi želimo priti do želenega predmeta in upamo, da bomo med prvimi.  Javna dražba pravzaprav ni nič drugačna, drugačen je zgolj potek prodaje in nakupa.

Če nas je več bo torej manj možnosti za nakup. Res pa je tudi, da je to odvisno od tega, koliko smo pripravljeni odšteti. In upamo lahko, da drugi interesenti ne želijo stvar kupiti za več kot bi jo sami. Upamo, da bodo pravočasno odnehali in predmet prepustili nam. Vsekakor je javna dražba odlična priložnost, da poskusimo srečo z nakupovanjem na ta način. Tudi zato, ker ničesar ne tvegamo in prav nič ne izgunimo, pridobimo pa ogromno, če smo nekdo, ki je na dražbi zmagal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *