Stereolitografija je primerna za izdelavo prototipov

stereolitografijaDanes se uporabljajo različne tehnologije 3d tiskanja za izdelavo različnih modelov. Med seboj se razlikujejo predvsem po tem kako so posamezne plasti natisnjene. Najbolj pogosti obliki 3d tiskanja sta selektivno lasersko sinitiranje in tehnologija ciljnega nalaganja materiala v plasteh. Naslednja oblika je stereolitografija, ki deluje po principu trdenja tekočih snovi z različnimi tehnologijami.

Ta način 3d tiskanja je danes najbolj razširjena industrijska tehnologija, saj imajo izdelki dobre mehanske lastnosti. Stereolitografija je primerna za izdelavo prototipov gladkih površin in večjih dimenzij, ter za kose, kjer so potrebna testiranja pri visokih temperaturah.

 

Tehnologija ima številne prednosti

Stereolitografija temelji na procesu fotopolimerizacije za selektivno strjevanje, pri čemer se uporabljajo UV laserji. 3d model se tiska na kovinski delovni plošči, ki je potopljena v kad s polimerno smolo. Na površino je usmerjen žarek laserja, ki se premika po zunanjih stenah predmeta. Na ta način se sloj selektivno utrjuje, pri čemer se kad postopno spušča navzdol.

Za vse izdelke, ki so izdelani po tem postopku, je značilna visoka natančnost in odlična kakovost površine, ki jo je mogoče dodatno dodelati s postopkom brušenja, metaliziranja, lepljenja in barvanja. Zaradi vseh teh lastnosti se stereolitografija uporablja v številnih vrhunskih podjetjih, ki so znana po kvalitetnih proizvodih.

 

Rezultati stereolitografije so izjemno kvalitetni izdelki

Kljub temu, da je stereolitografija najstarejša tehnologija dodajanja, se je skozi leta nadgradila do te mere, da je postala danes ena izmed najbolj uporabnih tehnologij 3d tiskanja. Proces je izjemno natančen in hiter, sicer nekoliko držaji od ostalih oblik tiskanja, vendar so rezultati neprimerljivo boljši. S tem postopkom tiskanja boste zagotovo dobili kvalitetne izdelke

Natančen opis postopka lahko poiščete tudi na spletnih straneh. Prvoten opis bo verjetno malce težje razumljiv, zato si lahko ogledate tudi katero izmed video predstavitev, ki vam na zelo slikovit način prikaže celoten postopek tovrstnega načina 3d tiskanja.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *