Sintal: Z malimi koraki do večje zaščite pred vlomom

V Sloveniji je bilo v prvi polovici letošnjega leta skupaj manj kaznivih dejanj, je bilo pa od teh bistveno več vlomov kot v prvi polovici leta 2010. Slovenci smo precej samozavestno brezskrbni, ko je govora o zaščiti naših domov, ugotavljajo v varnostnem podjetju Sintal, ki ima s preprečevanjem vlomov veliko izkušenj.

Strokovnjaki iz Sintala pravijo, da so vlomilci še posebej pozorni na zunanje znake daljše odsotnosti stanovalcev. Takrat imajo namreč dovolj časa za pripravo in izvedbo vloma ter brisanje sledov. Če se že ne odločimo za korak bližje varnejšemu domu in sklenemo sodelovanje z varnostnim podjetjem, poskrbimo vsaj za osnovne – enostavne in poceni – ukrepe, še dodajajo na Sintalu.

Zastonj, a zlata vredni ukrepi

Predvsem je pomembno, da stanovanje ali hiša ne daje vtisa, da ni nikogar doma. Dogovorimo se z nekom, ki mu zaupamo, za praznjenje poštnega nabiralnika, odpiranje oken, spreminjanje lege rolet, sušenje perila in podobno. Tudi avto, parkiran avto na dvorišču, navaja k pomisli, da je nekdo doma. Isto velja za radio in luči, ki se občasno prižgejo ali ugasnejo s pomočjo časovnega stikala.

Ključev nikoli ne puščamo na “skritih” mestih, saj jih tako položimo v roke tudi tistim, ki jim ključev nikoli ne bi predali. Svoje odsotnosti ne razglašamo na telefonskih odzivnikih, na socialnih omrežjih in na odzivnikih spletne pošte. In ne pozabimo vklopiti alarmnega sistema, tudi če ne nameravamo biti dolgo zdoma.

Podrobnejši seznam ukrepov najdete tudi na blogu Nasveti za preprečevanje vlomov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *