Sesalnik

Sesalnik je danes v vsakem gospodinjstvu postal že docela nepogrešljiv pripomoček. Je najprimernejša naprava za odstranjevanje skorajda vseh vrst umazanije, ki jo lahko najdemo v svojih stanovanjskih ali hišnih prostorih. V svoji bogati stoletni zgodovini se je sesalnik neprenehoma razvijal, a v svoji osnovi ostal popolnoma enak. Spremenila se ni niti namembnost te nadvse priročne naprave – to je lajšanja opravila čiščenja, ki je za večino ljudi kajpak dokaj neprijetno. A s to napravo to delo opravimo lažje in hitreje. Marsikdo si življenja sploh več ne more predstavljati brez sesalnika.


Ampak kako sploh deluje?

Ko srkate sok po slamici, uporabljate najenostavnejšo metodo sesalnega mehanizma. Sesanje tekočine povzroči padec tlaka med dnom in vrhom slamice in ker je tlak tekočine večji pri spodnjem delu slamice, se tekočina potisne do vaših ust. Enak osnovni mehanizem se uporablja v sesalniku, čeprav je izvedba nekoliko bolj zapletena. Standardna oblika in funkcionalnost sesalnika je izjemno preprosta, vendar utilizira vrsto fizikalnih principov za učinkovito čiščenje. Sesalnik morda tudi res izgleda kot kakšen izjemno zapleten stroj, vendar je konvencionalen sesalnik sestavljen zgolj iz le šestih bistvenih komponent: elektromotorja, ventilatorja, porozne vrečice, ohišja in vnosnih vratic, kamor lahko namestimo različne pripomočke oziroma pribor za čiščenje.

Ko sesalnik priključite na električno omrežje in ga vklopite, pa se zgodi naslednje:

  1. Električni tok vklopi elektromotorček, ki je pritrjen na ventilator z poševnimi lopaticami (kot pri letalskih propelerjih)
  2. Ko se lopatice vrtijo, silijo zrak naprej v smeri izpuha
  3. Ko so zračni delci potisnjeni naprej, se gostota delcev (in s tem zračnega tlaka) poveča pred ventilatorjem in zmanjša za njim

Ta padec tlaka za ventilatorjem je enak padcu tlaka v slamici, iz katere srkate svojo najljubšo osvežilno pijačo. Tlak v področju za ventilatorjem pade pod raven tlaka izven sesalnika (zunanji zračni tlak), to pa ustvarja sesalni, delni vakuum v notranjosti sesalnika. Zunanji zrak se potisne v sesalnik skozi vnosne vratice, saj je zračni tlak v notranjosti sesalnika nižji od zunanjega tlaka.

Dokler se ventilator vrti in je prehod skozi sesalnik odprt, se tok zraka konstantno giblje skozi vnosnih do izpušnih vratch. Ampak kako lahko ta sesalni zrak zbira umazanijo in smeti iz vaših preprog? Zaradi fizikalnega načela trenja.

Ugotovili smo torej, da sesanje ustvari vrtenje ventilatorja. Ta tok zraka pa deluje tako kot tekoča voda. Premikajoči zračni delci se drgnejo ob prah ter umazanijo in če so ti delci dovolj lahki in sesalna moč dovolj velika, trenje prenese vse te delce v notranjost sesalnika. Nekater modeli sesalnikov imajo na vnosnih vratcih vrteče ščetke, ki sčistijo prašne delce in umazanijo iz preprog, da jih lahko posesa zračni tok.

Ko se ta umazan zrak premika do izpušnih vratc, prehaja skozi čistilno vrečico. Te vrečice so narejene iz poroznega tkanega materiala (ponavadi krpe ali papirja), in delujejo kot zračni filter. Drobne luknje v vrečki so dovolj velike, da skozi spustijo zrak, a obenem premajhne, da bi prepustile skozi umazanijo in prašne delce. Vrečico lahko postavite kjerkoli na poti med vnosnimi in izpušnimi vratci, dokler zračni tok skozi vrečico lahko poteka nemoteno.

Z uporabo te osnovne ideje proizvajalci izdelujejo raznolike vrste sesalnikov s širokimi paletami sesalnih zmogljivosti.

Moč sesanja sesalnika pa je odvisna od številnih dejavnikov. Ali bo sesalnik močnejši ali šibkejši, je odvisno od:
–      moči ventilatorja (večja je hitrost ventilatorja, večja je sesalna moč)
–      blokade prehoda zraka (ko se v vrečici nakopiči večja količina umazanije, se poveča tudi zračni upor in sesalnik deluje z zmanjšano močjo)
–      velikosti izpušne odprtine (ker je hitrost ventilatorja konstantna, je tudi količina zraka prenešenega na določeno časovno enoto skozi sesalnik enaka, kar pomeni, da če zmanjšate vnosna vratca, se poveča hitrost pretečenega zraka, ne pa tudi količina)

Opisali smo delovanje dveh najbolj tipičnih sesalnikov, model pokončnega in valjastega, katera oba zbirata umazanijo v poroznih vrečicah. V zgodovini sesalnikov sta bila ta dva najbolj priljubljena modela, a obstaja veliko drugih načinov, kako narediti in konfigurirati sesalni sistem.

Prvi sesalniki, iz sredine 19. stoletja, so uporabljali ročni meh za ustvarjanje sesanja. Bili so v vseh oblikah in velikostih, njihova pomoč pri vsakodnevnih opravilih čiščenja pa je bila zanemarljiva. Prvi električni sesalniki pa so se pojavili v začetku 20. stoletja in so bili takojšen uspeh, čeprav so se več desetletij prodajali le kot luksuzna naprava.

Ena izmed zelo popularnih oblik sesalnik pa znova v današnjem času doživlja nov preporod. Govorimo pa o centralnem sesalnem sistemu, ki spremeni celotno vašo stanovanje oziroma hišo v enoten sesalni sistem. Motorni ventilator, ki je lahko v kletnih ali prostorih zunaj hiše, ustvarja sesanje z vrsto med seboj povezanih cevi v stenah. Če želite uporabljati navadnega, ga enostavno priklopite na eno izmed cevi v kateremkoli prostoru. Vsa nečistoča se zbira v velikem zbirniku, ki ga je potrebno očistiti oziroma izprazniti nekajkrat na leto.

Poznamo tudi mokro-suhe sesalnike, ki se večinoma uporabljajo za bolj trdoživo vrsto umazanije, saj lahko očistijo tudi tekočine in trdne snovi. Osnovna funkcionalnost je preprosta; zračni tok na svoji poti skozi filter teče skozi širše območje, ki je postavljeno v vedro. Ko zračni tok doseže to območje, se upočasni, zato se lahko tekoče kapljice in težji delci umazanije odstranijo iz zračnega toka v vedro. Po končanem sesanju enostavno očistite vedro.

V zadnjih desetletjih sta se pojavila dva nova modela sesalnikov, tako imenovani ciklonski sesalnik in robotski sesalnik. Ciklonski sesalnik bil razvit leta 1980 in nima tradicionalne vrečke za smeti ali filtrirnega sistema. Namesto tega se tok zraka pošlje preko ene ali več jeklenk po hitri spiralni poti. Ker se zračni tok vrti v spirali, vsi delci umazanije lebdijo v močni centrifugalni sili in se odstranijo navzven izven zračnega toka. Tako se umazanija odstrani iz zraka brez uporabe kakršnegakoli filtra in se zbira na dnu jeklenke.

Izredno praktični so postali tudi robotski sesalniki. Ti majhni in kompaktni čistilni pripomočki zmorejo opraviti čisto vse sami, saj jih pri njihovem delu vodi kombinacija senzorjev, navigacijskega sistema in naprednih motorjev.

V prihodnosti se lahko nadejamo vedno več izboljšav, nadgradenj in predvsem inovativnih tehnologij pri razvoju sesalnikov, ki bodo svoje delo opravili še učinkovitejše na podlagi novih mehanizmov sesanja in zbiranja umazanje. Ampak osnova ideja sesanja bo najverjetneje še nekaj časa ostala enaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *