Recepti in kulinarika

»Jejmo dobro in poceni!« je izrek, ki v današnjem času precej pomeni, na tržišču pa je mnogo literature o pripravi hrane. Žal je mnogo receptov prezahtevnih in nepraktičnih za vsakdanjo pripravo. V praksi se soočamo s pomanjkanjem časa, izbirčnostjo, navadami, modo, zdravstvenimi težavami … A kljub prepričanju, da je danes hrana manj zdrava kot včasih, lahko dobro in okusno kuhamo. Kako torej začeti?

Najprej s pravilno izbiro hrane. Izbirajmo jo glede na letni čas in podnebje, kjer živimo. Na primer, jagode so pozimi drage, saj to ni njihov letni čas, pozabljamo pa na kislo zelje. Povečujemo si stroške in slabšamo kakovost naše hrane. Pripravljajmo hrano, ki je primerna za nas in ne prilagojena okusu ali mnenju drugih. Koliko je naša hrana težka, začinjena, slana, najbolje vemo sami. Mi smo tudi tisti, ki lahko izberemo preprosto in naravno hrano. Ob tem izbirajmo tudi ustrezne postopke priprave hrane in primerno posodo. Zamrznjena, že pripravljena hrana, ki je ena najslabših izbir, naj bo res le izjema, ne pa pravilo. Potrebujete ideje za pripravo jedi? Potem obiščite stran Recepti-kulinarika.com na kateri boste našli veliko uporabnih receptov.

Hrana naj bo lepa na pogled in primerno servirana. Potrudimo se in jejmo mirno, s popolnim priborom. Zavestno načrtovanje naše prehrane z dovolj vlakninami skrajšuje čas zadrževanja odpadnih snovi v našem telesu. Prav tako je pomembno, da ne jemo med obroki. Tudi želodec potrebuje počitek, zato naj bi bil razpon med obroki 3–4 ure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *