Razlika med dvema ogljikovima hidratoma

Ogljikovi hidrati, ki jih lahko kupimo na strani podjetja Pas, so velikokrat omenjeni z povezavo s hrano. Hrana je kriva za naše odvečne kilograme oziroma kot da so to le številne kalorije, sovražnik hujšanja, ki nas morda celo bolj ogroža kot pa maščobe. Vendar pa je to daleč od resnice.
Ogljikovi hidrati so naši prijatelji, gorivo, brez katerega naše telo ne deluje. V našem telesu se razgradijo na glukozo, ki jo absorbirajo naše celice in jo dobesedno pokurijo.

Poznamo dve vrsti ogljikovih hidratov: enostavne in kompleksne.
Enostavni ogljikovi hidrati so sladkorji. Že beseda sama pove, da so enostavni, podobni so razgrajeni obliki, kot jo naše telo potrebuje kot gorivo. Glukoza sama je namreč že kar enostaven sladkor. Zatorej telo sladkor razgradi direktno v uporabno energijo, kar se na telesu odraža tako, da nam naraste sladkor in da se začasno poveča nivo energije. Vendar pa ta nivo tudi hitro pade. Sladkor je na zelo slabem glasu, vendar moramo vedeti, da ne povsem upravičeno. Problem v hrani, kjer ga ponavadi najdemo, ker gre večinoma za hrano z zelo malo ali nič hranilne vrednosti.
Kompleksni ogljikovi hidrati so v kruhu, testeninanh, krompirju in celo v nekaterah žitaricah. Načeloma so bolj zdravi kot enostavni sladkorji, ker se absorbirajo bolj počasi, kar je bolje za uravnavanje nivoja sladkorja v krvi, poleg tega pa se nahajajo v hrani, kjer so tudi druge koristne snovi. Poglejte tudi kako je zdrava prehrana pomembna v zimskem času.

Comments are closed.