Primerna izbira sistema za hlajenje in ogrevanje doma

Prvi korak do varčne uporabe klimatske naprave je dobro premišljen nakup, po možnosti z nasveti strokovnjaka. Kot drugi je ustrezna montaža in seveda redno vzdrževanje. Čeprav je na začetku finančni vložek večji se vam bo dolgoročno obrestovalo. Toplotne črpalke ponujajo najbolj energetsko učinkovit način, ko govorimo o ogrevanju in hlajenju prostorov. Svoje vire pridobiva iz zemlje, vode in zraka.

Aircon toplotne črpalkeS pravilno namestitev klimatske naprave pridobimo optimalno delovanje le te. Redno vzdrževanje pa primore k dolgi življenski dobi naprave ter stalni kakovosti hlajenja kot čiščenja zraka. Zlato pravilo za energetsko varčno uporabo klime je, da so ob delovanju naprave vsa okna ter vrata zaprta. V nasprotnem primeru se bo poraba energije drastično povečala. Moderne klimatske naprave omogočajo programiranje nastavitve, tako lahko naprava deluje le takrat ko smo doma, oz. Prične z hlajenjem prostora ko smo na poti domov. Tako nas bo v vročih poletnih dnevih čakal prijetno ohlajen dom.

Priporoča se, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne preseže osem stopinj, le nekaj stopinj razlike pa bo prineslo opazne razlike pri varčevanju ter hkrati boste zmanjšali svoj ogljični odtis. Ne drži »pravilo«, da je energetsko učinkoviteje, če klimatska naprava deluje neprestano, saj takoj ko jo ugasnete pričnete z varčevanjem. Dobra izolacija stanovanja bo omogočila, da bo stanovanje v poletnih vročih dneh tekom dneva ostalo hladno, saj skozi odprta okna uhaja ohlajen zrak, hkrati pa vstopa vroč in vlažen. To pa pomeni dodaten napor za klimo.

Medtem ko je vir hlajenja klimatske naprave plin, je pri toplotni črpalki vir »narava«. Svoje vire za ogrevanje pridobiva iz zraka, zemlje ali vode.Iz njih lahko prodobi do 75 % zahtevane enegije. Le ti vsebujejo koristno toploto, ki se s pomočjo sončnih žarkov stalno obnavlja. Ta toplota je za nas posebno koristna, ko je zunaj mraz. S pomočjo dodatne energije proizvedene iz strnai same črpalke, se lahko toplota dvigne na raven, ki bo ustrezna za ogrevanje doma, pisarne, objekta…Na podoben način toplotne črpalke izkoriščajo industrijske procese in to temperaturo uporabljajo za ogrevanje ali prezračevanje zraka stavbe.

Toplotne črpalke so iz tega stališča najbolj učinkovite, saj uporabljajo obnovljive vire energije. Omogočajo nam tudi velike prihranke. V povprečju lahko uporabnik toplotne črpalke privarčuje do 50 odstotkov. Črpalke predstavljajo ogromen potencial globalno, saj z njimi lahko ogrevamo prostore, sanitarno vodo, mogoče je celo hlajenje v čisto vseh tipih zgradb.

Znane so tudi po uporabi presežka toplote iz prostora, ki se hladi v prostor, ki se ogreva. Tako lahko izpolnimo obe potrebi hkrati, potrebo po klimatizaciji in potrebo po toploti.

Ko smo enkrat postavljeni pred izbiro, kateri sistem bi bil najboj primeren za naš dom, stavbo ali pisarno, je za nas najboljši naslov – strokovnjak. Z vsemi svojimi znanji in izkušnjami vam bodo prav gotovo pametno svetovali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *