Oživitev olimpijskih iger

Z odlokom cesarja Teodozija leta 393 olimpijske igre niso dokončno zamrle. Že v 17. stoletju so v Angliji potekale igre, imenovane po olimpijskih igrah.
Nekako v istem času je francoski baron Pierre de Coubertin razmišljal o vzrokih za francoski poraz v fracosko – pruski vojni in prišel do sklepa, da je treba izboljšati telesno pripravljenost francoskih vojakov, Coubertin si je igre zamislil kot način zbliževanja narodov, na katerem bi se mladeniči in mladenke pomerili v športnih disciplinah, namesto da se spopadajo v vojni. Oživitev olimpijskih iger je po njegovem izpolnjevala oba zastavljena cilj. Torej poleg tega, da se namesto vojskovanja udeležijo iger, pa so tudi dobivali na fizični kondiciji, ki bi jim prišla še kako zelo prav v primeru nove vojne.

Prve olimpijske igre moderne dobe so doživele uspeh. Čeprav je tekmovalo vsega 250 tekmovalcev, je bil to tedaj vendarle največji mednarodni športni dogodek vseh časov. Grška javnost in oblast so bili navdušeni in so predlagali, da bi igre organizirali v Atenah vsaka štiri leta. Mednarodni olimpijski komite se je odločil drugače in druge olimpijske igre so bile organizirane v Parizu, Francija.

Danes so olimpijske igre zelo drugačne kot pa so bile v začetku. Poleg tega je tudi vedno več goljufanja med tistimi, ki na igrah nastopajo. Vse več vrhunskih športnikov zaradi zelo velikih naporov ne zdrži toliko kolikor je potrebno za osvojitev olimpijske medalje. Zato uporabljajo različna poživila, kar pa je seveda prepovedano in je tudi kaznovano, če jih pri tem zalotijo.

Comments are closed.