Ortodont z zdravljenjem prinese tudi nekaj bolečine

Razlogov, zakaj ljudje potrebujejo ortodonta, je zelo veliko, vsekakor pa smo lahko danes vsi tisti, ki smo tega zobnega specialista potrebovali, zelo veseli, da ortodonti obstajajo. Žal je pri nas sicer zelo klavrno stanje, saj ima praktično vsak ortodont zelo dolge čakalne dobe in morajo pacienti na prvi pregled čakati nekaj let, zato bi bilo smiselno, da bi osebni zobozdravnik napisal napotnico že takoj, ko se pojavijo prvi znaki,da ortodont nastopi za pregled ob pravem času, je pa zobozdravnike v to žal tudi skoraj da nemogoče prepričati.

Kot rečeno, prav vsi smo lahko zelo veseli, da obstaja specialist ortodont, je pa hkrati tudi res, da je zdravljenje kar dolgotrajno, vsaj tam okoli enega leta je treba računati na aktivno zdravljenje, potem pa sledi še nekaj mesečno manj zahtevno zdravljenje. Aktivno zdravljenje praviloma ni najbolj prijetno, tega se zaveda tudi vsak ortodont, saj se v primeru tako snemnega kot fiksnega aparata pojavi bolečina, ki jo pacienti opišejo kot tiščanje, ki se po nekaj urah spremeni jasno v bolečino. V primeru snemnega aparata si pacienti pač to tiščanje olajšajo tako, da aparat snamejo, v primeru fiksnega, pa to ne gre. Sicer je bolečina najbolj intenzivna prvih nekaj dni po namestitvi aparata, potem pa izzveni, vendar pa se ponovno pojavi ob naslednji menjavi loka. Je pa takrat bolečina manj intenzivna.

V kolikor pa se ortodont odloči za zdravljenje samo s snemnim aparatom, pa je zagotovo še največja težava v tem, da ga pacient sprejme kot popoln tujek v ustih, ki ovira normalen govor, pa tudi prehranjevanje. Posledično je popolnoma jasno, da ga pacienti uporabljajo večinoma le ponoči, kar pa je za zdravljenje absolutno premalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *