Opis in delovanje toplotnih črpalk ter tipi črpalk

Velikokrat smo že slišali za toplotno črpalko, morda jo celo uporabljamo. Je pa jasno, da večina od nas ne ve prav veliko o njih, razen tega, da obstajajo ter se uporabljajo za ogrevanje in ohlajevanje prostorov, najpogosteje prostorov v hišah. Naj najprej povem najbolj splošno definicijo toplotne črpalke.

Toplotna črpalka je neka naprava, ki se jo namesti v hiši (najpogosteje v kletnih prostorih) ter s svojim delovanjem ogreva, lahko pa tudi ohlaja prostore kjerkoli jo pač namestimo, v domovih, pisarne,… Deluje pa nekako tako, da s pomočjo virov toplote v naši okolici, to so voda, zrak in zemlja, pridobiva energijo, ki pa je tako močna, da jo lahko uporabimo tudi za ogrevanje večjih prostorov. Zato je zadnje čase zelo priljubljena kot nadomestilo za kurjenje z lesom in uporabo različnih kotlov s kurilnimi olji, h kateri pripomore tudi dejstvo, da se nakup črpalke tudi cenovno izplača, saj naj bi prihranili tudi okoli 50% našega denarja. Poznamo pa tudi več vrst ozirom tipov toplotnih črpalk. Tipi toplotnih črpalk so:Toplotna črpalka Zrak Voda

Ti tipi toplotnih črpalk se med sabo tudi razlikujejo, še največ na podlagi vira toplote, s katerim sploh delujejo.

Če še nimate toplotne črpalke ter bi jo radi imeli, potem se za nakup odločite pri strokovnjakih, ki vam bodo znali svetovati še veliko drugih stvari, ki so povezane s toplotnimi črpalkami. Ker pa je postavitev toplotne črpalke zahteven postopek, vam lahko tudi opravijo storitev montaža toplotne črpalke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *