Mlečnokislinske bakterije poskrbijo za ravnovesje črevesne flore

Probiotiki, ki jim znanstveniki rečejo tudi mlečnokislinske bakterije, so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja (definicija Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo).

Probiotične kulture oz. mlečnokislinske bakterije pomagajo našim prebavnim organom pri presnavljanju hrane, in sicer sintetizirajo kratkoverižne maščobne kisline, ki hranijo črevesne celice, sintetizirajo tudi vitamine, in sicer pred vsem B vitamine, kot tudi aminokisline ter skrbijo za gibanje črevesja, tako imenovano peristaltiko.Prehransko dopolnilo - mlečnokislinske bakterije

Mlečnokislinske bakterije poskrbijo za ravnovesju črevesne flore  oz. mikroflore, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, kot so mlečni izdelki in prehranskih dodatkih ter probiotičnih zdravilih. Probiotične kulture oz. mlečnokislinske bakterije podpirajo tudi naš imunski sistem ter sintetizirajo protimikrobne snovi, ki ovirajo razvoj in preživetje škodljivih bakterij. Uživanje mlečnokislinske bakterije se priporoča predvsem, ko se zmanjša število koristnih bakterij oz. če nastopi disbioza, za katero je značilno, da nastane tudi ob okužbi, ko se razrastejo škodljivi mikroorganizmi.

Zaradi disbioze se lahko pojavijo prebavne motnje, in sicer napenjanje oz. napihnjenost, v hujših primerih celo driska. Mlečnokislinske bakterije predvsem dobro učinkujejo pri pospeševanju presnove laktoze, zatiranju patogenih klic v črevesju in zaviranju oz. blaženju driske. Nekateri trdijo, da mlečnokislinske bakterije prav tako okrepijo zaščito pred okužbami, zniževanju holesterola v krvi in zaviranju raka na debelem črevesu, vendar te zadnje tri trditve še niso dokazane, so pa zelo verjetne.

Predno pa zaužijemo te bakterije, pa je zelo priporočljivo, da se posvetujemo z zdravnikom in/ali farmacevtom, da bomo dejansko zaužili tiste, ki nam bodo pomagale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *