Marsikje lahko zasledimo, da je olje za les dober, je res?

Ljudska govorica je vsekakor zelo izrazita v vseh primerih, ki se tičejo domačih opravil. Med domača opravila tako paše tudi zaščita lesa, s katero se je vsekakor treba ukvarjati, če si le želimo čim daljšo življenjsko dobo lesenih izdelkov. Vendar pa se je treba zavedati, da je ljudska govorica velikokrat le takšna, da omogoča enostavno opravilo, ki pa ni nujno tudi dobro opravljeno.

Tako nekako tudi velja, da je olje za les izjemno dobra zaščita. Nekako po teoriji to drži, saj dejansko  temelji na tem, da voda po olju le steče in posledično olje za les preprečuje, da se voda v les ne bo mogla vpiti, če pa je olje za les bolj gost od vode. To se vidi tudi tako, da vsa olja na vodi plavajo, kar pomeni, da jih voda ne raztopi.

olje za les

Kljub temu, da je olje za les bolj gosto od vode, torej tudi od padavin, kar pomeni, da se ne raztopi, pa ne pozabite na izpiranje

Tudi če se ljudska govorica zdi povsem logična, pa kljub temu veliko ljudi pozabi na dejstvo, da pa se olje za les vseeno izpira iz lesa. Prav tako, ker se olje za les ne topi, se tudi ne vpije v les, kar je idealno za vse poškodbe lesa, pa čeprav ste lahko še tako veseli, da ste našli najbolj ugodno rešitev za zaščito lesa, kot je to le možno. Ker se olje za les ne vpije, to pomeni, da je površina zaščitena le toliko časa, da pa se olje za les ne osuši.

Da, tudi olje se osuši, saj je zagotovo podvržen različnim temperaturnim razlikam, še najbolj pogosto pa se zgodi, da ga dež spere. Kljub temu, da ste mnenja, da se olja ne da sprati samo z vodo, bodite le dovolj vztrajni in zagotovo boste prišli do tega, da bo voda olja izprala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *