Lesena in pvc okna za varen dom

Prenavljamo staro vrsto oken ali pa kupujemo kakšna za novo stavbo. Odločamo se iz katerega materiala naj bo okvir. Ali naj se odločimo za takšna iz naravnega materiala in kupimo leseno vrsto oken. Veliko damo na naravni material. Tehnologija je zelo napredovala in tudi takšna vrst oken iz umetnih materialov so zelo kvalitetna. Če se odločimo za PVC okna, ki jih dobite tukaj okna-vranesic.si/okna/pvc-okna,  ne bomo zgrešili. Za isto ceno lahko na tržišču kupimo veliko bolj kvalitetna PVC okna.
Na kaj moramo paziti in kaj je tisto, kar nam morajo nuditi?Okno

Okno nam mora nuditi prijetno bivanje. Omogočiti nam mora dotok svetlobe v prostore. Svetloba,  ki pride v naše prostore je zelo pomembna. Zato se moramo odločiti za prave dimenzije oken. Danes lahko kupimo PVC okna in lesena različnih dimenzij. Pomembno je, na kateri strani stavbe bomo okno montirali.
PVC okna nam morajo omogočiti maksimalno izolativnost. In to toplotno in zvočno. Stroški za ogrevanje iz dneva v dan naraščajo, zato morajo imeti čim nižjo toplotno prehodnost. Lesena in PVC okna so izredno kvalitetna, če lahko dosežejo toplotno prehodnost pod 1,0 W/m2K. To bomo dosegli s kvalitetnimi profili in dobro zasteklitvijo.
Če so prostori na hrupnih legah, moramo paziti na zvočno izolativnost. Ta mora biti čim višja.

Pri nakupu oken moramo biti pozorni na vzdrževanje, ki ga okno potrebuje. Če oken ne vzdržujemo, z leti izgubljajo vse kvalitete, ki jih imajo. Lesena potrebujejo veliko več vzdrževanja od oken iz umetnih mas.  PVC okna sploh ne potrebujejo dodatnega  vzdrževanja. Samo jih pobrišemo z vlažno krpo. Lesena pa je potrebno redno barvati in nujno potrebujejo kvalitetne premaze, ker so zelo občutljiva na vremenske spremembe.

Ker novejša vrsta oken zelo tesni je potrebno dodatno montirati prezračevalne sisteme, da se v prostorih ne bo pričela nabirati dodatna vlaga in plesen. Pri vsem tem je pa potrebno paziti, kdo nam bo PVC okna montiral.

Comments are closed.