Kdo še govori hrvaški jezik

Besedo rječnik uporabljajo v hrvaškem jeziku in kar pomeni v slovenskem jeziku slovar, ki ga najdete na spletnem naslovu http://online-rjecnik.com/. Najbolj hrvaški znani slovar se imenuje Hrvatski rječnik, ki ga je uredil Vladimir Anič. Na hrvaškem je zelo priznani jezikoslovec, ki se izredno spozna na hrvaški jezik in izgovarjanje le tega.
Besedo rječnik pogosto zasledimo v pogovorni slovenščini, ko se Slovenci pogovarjajo v narečju ob slovensko hrvaški meji. Besedo rječnik pa poznajo verjetno naši predniki, ki so živeli včasih v Jugoslaviji, medtem ko generacija mlajša od leta 1985 na žalost ne zna več hrvaško. Tudi, ko gredo na počitnice na hrvaško obalo, rajši govorijo angleški jezik, saj jim je bližje, kar je razumljivo ali pa uporabljajo za osnovne hrvaške besede spletni rječnik.

Spletni prevajalnikVčasih pa je bil srbo – hrvaški jezik obvezen v šolah in ga zato starejši Slovenci še dokaj dobro znajo. Mlajša generacija pa tega hrvaškega jezika v šolah ni potrebovala oziroma bolje rečeno se ga ni učila in zato tega jezika tudi ne govorijo, nekateri pa ga celo ne razumejo, pa čeprav so nekatere hrvaške besede nekoliko podobne slovenskim. Za čas, ko ste kje na hrvaškem, pa vam lahko spletni rječnik pride še kako prav, saj si z njim lahko prevedete kakšno hrvaško besedo, ki je ne razumete ali pa jo izgovorite, ko ste v trgovini ali gostilni in tako naročite tisto stvar, ki jo potrebujete. Verjemite, da se boste tako na hrvaškem veliko lažje sporazumevali, kot bi se brez uporabe rječnika.

Comments are closed.