Kako se določi cena za odkup zlata?

Ceno za zlato določa borza za to žlahtno kovino, ki se nahaja v Londonu in katero vodi London Buillion Market Association (LBMA) in preko katere se večkrat določi tako imenovan »london fixing«, po katerem se naknadno določi tudi cena za odkup zlata.

Zlate ploščiceVsekakor vsak ponudnik storitve na borzno določeno ceno doda tudi svojo maržo, ki pa se od ponudnika do ponudnika za odkup zlata razlikuje. Zato se pred samo odločitvijo, da se vam odkup zlata dejansko tudi izvede, zelo pametno in priporočljivo pozanimati pri katerem ponudniku je cena za odkup zlata na ta dan najboljša, ali drugače povedano, kdo nam bo za naše zlato dal več.

Pri tem bodite pozorni tudi na to, da vam vaše zlato v osnovi pravilno ovrednotijo, saj obstajajo tudi na tem področju goljufi, ki vam bodo npr. 18 karatno zlato ocenili kot 14 karatno ali še slabše ter vam zato storitev opravili po za njih ugodnejši ceni in logično, po za vas manj ugodni ceni.

Praviloma naj se ne bi odkup zlata izvajal po nižji ceni kot je borzna cena, ampak naj bi bila le – ta tista najnižja možna v določenem momentu. Zato vam toplo priporočam, da odkup zlata opravljate zgolj pri za to kvalificiranih ponudnikih in ki vam bodo brez težav izdali tudi papirnato potrdilo o odkupu ter ki se ne bodo izogibali, da vam denar nakažejo na vaš osebni bančni račun. Vsekakor obstajajo tudi takšni, ki svoj posel oz. odkup zlata opravljajo vestno in pošteno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *