Je vaše tekoče milo res naravno?

Ko se pred policami v trgovini odločamo, katero tekoče milo bomo kupili, nas hitro lahko zavedejo atraktivni videzi embalaže in napihnjene obljube na njih. V zadnjem času je veliko poudarka na naravnih sestavinah. Če kupujemo izdelke za higieno, kot je tekoče milo, v specializiranih ekoloških in naravnih prodajalnah, je manj možnosti, da bi naleteli na produkte, ki niso ravno tisto, kar obljubljajo. V običajnih trgovinah je morda res več izbire, ki je tudi cenovno ugodnejša, je pa tudi več možnosti, da kupimo naravni izdelek, ki to sploh ni.

tekoce-miloDa se lažje znajdemo, je dobro poznati nekaj osnovnih sestavin, ki jih najdemo na deklaraciji in tako hitro vidimo, ali so obljube na sprednji, naslovni strani, prazne ali je tekoče milo vredno kupiti.

‘Aqua’ pomeni voda in je na prvem mestu med sestavinami. Natrijev lavret sulfat je detergent, ki je zadolžen za penjenje in je površinsko aktivna snov. V večjih količinah uničuje obrambni sloj kože ter se nalaga v telesu in je škodljiv okolju. Natrijev klorid je drugo ime za sol. ‘Cocamid DEA’ je namenjen penjenju, mehčanju in pa tudi draženju kože. Je preoblikovano kokosovo olje, ki skupaj z nitriti reagira v rakotvorne nitrozamine. Citronska kislina se uporablja za uravnavo pH. Metilizotiazolinon ima biocidno delovanje in je močan konzervans. Sicer je do pred kratkim veljalo, da je varen za uporabo v kozmetiki, vendar so najnovejše raziskave pokazale, da lahko povzročajo poškodbe možganskih celic. Poleg tega najdemo še parfume in pa različne oznake barv.

Seveda so te sestavine, ki jih vsebuje tekoče milo, prisotne v izredno majhnih količinah, vendar pa je bolje, sploh če ga dosti uporabljamo, odšteti kakšen evro več in kupiti kakšno tekoče milo, ki je bolj naravnega izvora, narejen npr. na osnovi biološkega kokosovega, olivnega ali karitejevega olja oz. masla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *