Kaj je horoskop?

Horoskop je astrološka karta oziroma diagram, ki predstavlja položaj Sonca, Lune, planetov, astroloških znamenj in posebnih položajev ob določenem času, kot je čas rojstva osebe. Beseda “horoskop” izvira iz grška besedne zveze, ki pomeni kazalo časa ali nekaj v tem smislu. Horoskop vsebuje dvanajst astroloških znamenj, ki predstavljajo določena ozvezdja na nebu: Oven, Bik, Dvojčka, Rak, Lev, Devica, Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog, Vodnar in Ribi.
V splošni rabi pa horoskop pomeni astrologovo interpretacijo karte za določen čas, znamenje ali celo osebo. Najpogostejši so dnevni horoskop, ki se objavlja dnevno oziroma obravnava čas enega dneva, tedenski horoskop, ki se objavlja tedensko oziroma obravnava obdobje enega tedna, in mesečni horoskop, ki se objavlja mesečno oziroma obravnava obdobje enega meseca. Ti horoskopi se pogosto pojavljajo v časopisih, revijah, na TV in na Internetu, čedalje bolj popularni pa so tudi na mobitelih prek SMS. Obstaja celo ljubezenski horoskop, ki v bistvu obravnava razmerja med različnimi nebeškimi telesi in znamenji, ki se lahko preslikajo tudi v človekove odnose.
V astrologiji velja, da so astrološka znamenja in posebnosti tesno povezane z človekom, ki se rodi ob določenem času na določenem kraju in da je možno do neke mere napovedati osebnost, razpoloženje in celo fizično stanje osebe glede na stanje astroloških znamenj, Sonca, Lune in planetov ob določenem času. Zato je predvsem mesečni horoskop priljubljen vodič za mnoge ljudi, po katerem se ravnajo in celo načrtujejo svoje življenje okrog svojega horoskopa. Velja pa opomniti, da so v horoskopih napovedi namenoma napisane dvoumno, tako da jih ne gre resno jemati; horoskop naj služi kot namig, vpogled v trenutno in bodoče razpoloženje oziroma stanje duha, ne pa kot definitivni vodič po življenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *