Gostovanje spletnih strani in domena – kakšna je razlika?

Za marsikoga izmed nas je mogoče gostovanje spletnih strani in domena eno in isto. V resnici pa temu ni tako. Če želimo imeti svojo spletno stran, bomo morali razlikovati med tema dvema strokovnima pojmoma. Naša spletna stran se bo morala nekje na internetu nahajati, in sicer na določenem spletnem naslovu. Poleg tega bomo zanjo potrebovali tudi primerno velik prostor, ki bo namenjen vsem našim datotekam ter še drugi morebitnim sestavinam naše spletne strani. V nadaljevanju bomo sicer videli, da sta pri tem spletno gostovanje spletnih strani ter domena v tesnem stiku, saj eden brez drugega ne moreta, nikakor pa ju ne smemo enačiti.

Domena predstavlja naslov na spletu

Vsaka spletna stran, tudi naša, se torej nahaja na svojem spletnem naslovu. Temu naslovu strokovno rečemo domena. Ta je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice. Dela se med seboj ločujeta s piko. Poznamo tako imenovane generične, državne in tematske končnice. Domeno registriramo pri določenem registratorju, podjetju, ki se ukvarja s tovrstno prodajo oziroma registracijo domen.

Dobro se je odločiti za podjetje, ki nam domeno registrira po dovolj ugodni ceni in ki je seveda zanesljivo ter ponuja kakovostne storitve. Pri njeni izbiri je potrebno biti previden. Najprej je potrebno razmisliti o izbiri domenskega imena. Strokovnjaki predlagajo, da je tako ime dovolj kratko in da se ga tudi lahko zapomni. Poleg tega je potrebno izbrati tudi ustrezno domensko končnico.

Kaj pa je gostovanje spletnih strani?

Omenili smo že, da sta domena in gostovanje spletnih strani zelo tesno povezana pojma, ki pa ju nikakor ne smemo enačiti. Spletni naslov oziroma domeno je potrebno usmeriti na strežnik, na katerem spletna stran gostuje. Gostovanje spletnih strani je storitev, ki v praksi pomeni zakup prostora na strežniku. Slednji predstavlja zmogljiv računalnik, ki je prek izjemno hitre internetne povezave ves čas povezan v svetovni splet.Gostovanje spletnih strani

Ko omenjamo zakup spletnega gostovanja, pa je potrebno vedeti kar nekaj zadev. Na tem področju namreč obstajajo različne vrste storitev. Med njimi izstopajo predvsem deljeno gostovanje, VPS gostovanje, namensko gostovanje, gostovanje v oblaku ter podobno. Na spletu pa lahko zasledimo tudi povsem brezplačno gostovanje, za katerega pa moramo vedeti, da ima veliko več slabosti kot prednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *