Depresija – vse bolj pogost spremljevalec našega uma

Za izraz depresija ste prav gotovo že slišali, marsikdo izmed vas pa se je s to motnjo že spopadel, saj je precej pogosta. Gre za čustveno motnjo, najpogosteje pa se kaže kot žalost, nerazpoloženje in vsesplošno slabo počutje. Če tudi ste depresivni in mislite, da ni možnosti, da bi se počutili bolje, naj vas potolažim, saj je depresijo mogoče preboleti ali pa jo ozdraviti na različne načine.

Depresija lahko prizadene tako moške, kot tudi ženske, manj pogosteje pa otroke. Pa si poglejmo nekatere znake oz. pogoste simptome depresije, da jo boste lahko prepoznali. Tisti, ki trpi za depresijo, ga spremlja tudi izguba interesa za početje česarkoli, predvsem pa stvari, v katerih je prej užival. Pogost spremljevalec depresije so tudi utrujenost, slaba samopodoba, motnje spanca in hranjenja, ter morbidnimi mislimi. Depresija ima več oblik, lahko gre za zmerno, blago ali pa hudo depresijo. Lahko je ta motnja le začasna, lahko pa traja leta ali več in v kakršnemkoli primeru se pojavi, je potrebno ukrepati.

Čeprav gre pri zdravljenju depresije za dolgotrajen proces, je le-ta odvisen tudi od stopnje depresivnosti te osebe. Pri blažjih motnjah je dovolj že pogovor s psihoterapevtom, v nekaterih primerih pa se pojavi potreba po antidepresivih oz. pomirjevalih. Pri prvih gre v bistvu za umetne »hormone sreče«. Na prvem mestu bi vam svetoval, da se depresije poizkušate znebiti sami, pojdite v svet, spoznavajte nove ljudi, začnite se udejstvovati v kakšnem novem hobiju. V veliko pomoč pri depresiji pa so vam lahko tudi psihoterapevti, ki bodo s pomočjo pogovora in analiz odkrili vzrok vaših težav in vam ga pomagali odpraviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *