Avtoplin

Avtoplin je alternativno gorivo, ki je trenutno najbolj ekonomično, obenem pa tudi zelo ekološko. Pri  izgorevanju avtoplina – utekočinjenega naftnega plina (UNP) nastaja  manj  emisij  onesnaževanja  kot  na primer pri  izgorevanju  bencinskega  in dizelskega  goriva.

Avtoplin je gorivo z mednarodno oznako LPG in je mešanica propana in butana. Pridobiva se kot stranski produkt rafiniranja nafte ali ekstrakcije zemeljskega plina. V naravi ga je celo več kot nafte, še posebno v nahajališčih nafte na Severnem morju. Njegovo pridobivanje je praviloma cenejše, saj so ga včasih preprosto izpuščali v ozračje.

Na plin je danes mogoče predelati skoraj vsak bencinski motor, kar za vozilo ne predstavlja nobene dodatne obremenitve vozila, še več, zaradi čistejšega zgorevanja ne nastajajo sajaste obloge v valjih, nezgorelo gorivo pa se po stenah valjev ne meša z oljem, ki naj bi zato ohranilo svoje dobre mazalne lastnosti kar dvakrat dlje. Ste vedeli, da avtoplin uporablja že več kot 10 milijonov avtomobilov?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *